Ga naar de hoofdinhoud
Vergelijking van weegsystemen voor verpakkingslijnen
Know-how    18.02.2024

Welk weegsysteem kies ik best voor mijn verpakkingslijn?

Gravimetrisch, schroef, riem, dubbel of gescheiden weegsysteem? Vergeet de keuzestress, wij wegen de voor- en nadelen van elk systeem voor je af.

Verder lezen

In industriële verpakkingslijnen is het belangrijk om een juiste hoeveelheid van het product in de verpakking te krijgen. Het kiezen van het juiste weegsysteem is daarom van groot belang. Er zijn verschillende soorten weegsystemen beschikbaar, waaronder gravimetrische, riem, schroef en dubbel gescheiden weegsystemen. In dit artikel vergelijken we de verschillende weegsystemen en bespreken we de toepassingen.

Gravimetrisch weegsysteem

Gravimetrische weegsystemen zijn ontworpen om een nauwkeurige en consistente gewichtsmeting van het product te leveren. Deze systemen maken gebruik van load cells om het gewicht van het product te meten.

Concetti - Gravimetrische weger

Het voordeel van gravimetrische weegsystemen is dat ze technisch eenvoudig, compact en makkelijk te reinigen zijn. Bovendien zijn ze geschikt voor een breed scala aan producten en kunnen ze worden geïntegreerd in bestaande productielijnen. Het nadeel van gravimetrische weegsystemen is dat ze enkel kunnen werken bij vrij stroombare producten.

Het product wordt door zijn eigen gewicht naar de weegbak getransporteerd. Om een regelmatige en gelijkmatige stroom te garanderen, moet het product zeer vrij kunnen stromen.

De hoofdtoevoer en de fijntoevoer kunnen worden aangepast met behulp van een afsluitklep met een variabele opening die, afhankelijk van de productiecapaciteit en het type product dat wordt verwerkt, pneumatisch of via borstelloze motoren kan worden aangedreven.

De weegautomaten met zwaartekrachttoevoer bieden een uitstekende weegprecisie dankzij alle mechanische eigenschappen die zijn toegepast en het high-tech elektronische besturingssysteem dat is ontwikkeld.

Weegsysteem met band invoer

Bij de bandwegers wordt het weegreservoir gevuld door het product via een transportband te transporteren. Het bandtoevoersysteem is ideaal voor middelmatig stromende producten, pellets, granulaat en vlokken.

Weegsysteem met band invoer

De geproduceerde bandwegers bieden een uitstekende weegprecisie dankzij alle technische voorzieningen die zijn toegepast en het high-tech elektronische besturingssysteem dat is ontwikkeld.

Het voordeel van bandweegsystemen is dat ze een zeer breed scala aan producten kan doseren. Ten opzichte van gravimetrische systemen vragen ze meer onderhoud.

Schroefweegsystemen

Het product wordt naar de weegbak getransporteerd door de werking van de schroeven, die een toereikende hoeveelheid stuwkracht uitoefenen. Daarom wordt het schroeftransportsysteem gebruikt voor producten die niet vrij stromen.

Concetti -Schroefweegsysteem

Dit toevoermechanisme is ook ideaal voor zeer poedervormige en gefluïdiseerde producten, omdat de schroeven zich in een volledig gesloten behuizing bevinden die voorkomt dat er stof in het omringende werkgebied terechtkomt.

Het toevoersysteem kan een enkele of dubbele schroef hebben, afhankelijk van de vereiste doorvoer en de kenmerken van het product. Speciale functies zoals speciale mechanische afdichtingen zorgen voor controle en regeling van de stroom, zelfs bij moeilijke producten.

De schroefwegers maken een uitstekende weegprecisie mogelijk dankzij de gebruikte technologie en het ontwikkelde hightech elektronische besturingssysteem.

Dubbele weegsystemen

Dubbel gescheiden weegsysteem

Dubbele weegsystemen worden gebruikt als er met één machine verschillend stromende producten worden verpakt.

Gescheiden weegsystemen

Gescheiden weegsystemen worden gebruikt als er minimale contaminatie mag zijn tussen de verschillende te verpakken producten.

Overzicht

Aspecten Gravimetrisch weegsysteem Bandweegsysteem Schroefweegsysteem Dubbel gescheiden weegsysteem
Toepassingsgebied Vrij stromende producten Vrij en matig stromende producten Alle producten Alle producten
Installatiekosten Laag Middel Hoog Hoog
Onderhoudskosten Laag Middel Hoog Hoog
Stofgevoeligheid Hoog Middel Laag Afhankelijk
Deviatie door inconsistente toevoer Gevoelig Middel gevoelig Ongevoelig Afhankelijk

Conclusie

Het juiste type weegsysteem hangt af van het specifieke proces en de materialen die worden gewogen. Laat je vrijblijvend adviseren door een Maxpac packaging expert!