Skip to content

Houtpellets

Ontdek hoe het juiste verpakkingsproces en -materiaal de kosten van je houtpellets kunnen verlagen. Verpak slimmer met deze insider tips.

Laat je inspireren
Trend

Houtpellet verpakkingen zijn hot

De verpakking heeft een grote impact op de eindprijs en kwaliteit van de populaire houtpellets. Het juiste verpakkingsmateriaal en een geschikte verpakkingsmachine creëren een concurrentievoordeel.

De populariteit van pelletkachels neemt verder toe. En daarmee ook de vraag naar houtpellets. De wispelturige energieprijzen en toegenomen aandacht voor milieuvriendelijkheid, maken het verwarmen met pellets aantrekkelijker.

Pellets zijn een relatief goedkoop product. Fabrikanten zoeken daarom naar manieren om marges te maximaliseren èn concurrentieel te blijven. De verpakking van houtpellets biedt op dit vlak veel opportuniteiten. Tegelijk is een kwalitatieve verpakking essentieel om de kwetsbare houtpellets veilig op hun bestemming te krijgen. Dit brengt tijdens het verpakkingsproces best wel wat obstakels met zich mee.

Hieronder nemen we de voornaamste uitdagingen onder de loep en delen we bruikbare tips. Ontdek hoe je je pelletproductie kan optimaliseren en de concurrentie voor kan blijven!

Obstakels en tips

Pellets, een uitdagende business

De delicate aard van houtpellets vergt een zorgvuldig verpakkingsproces dat het product optimaal beschermt tijdens het inpakken, transport en opslag.

We sommen voor jou de belangrijkste hindernissen op die deel uitmaken van de pellet industrie. Ontdek hoe je elk aspect van het verpakkingsproces kan optimaliseren met enkele adviezen.

Behoud de vorm van je pellets

Pellets zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk afbrokkelen tijdens het verpakken en transporteren. Deze beschadigingen leiden tot productverlies en verminderde efficiëntie bij de verbranding. Verbrijzelde pellets leveren namelijk minder energie en beïnvloeden de prestaties van je eindproduct. Daarnaast wordt ook de kwaliteitsperceptie van je product aangetast.

Investeer daarom in een verpakkingsmethode die de pellets stevig ondersteunt en schokken minimaliseert. Dit kan variëren van het gebruik van stevige verpakkingsmaterialen tot het implementeren van een zachte product begeleiding.

Hou je houtpellets droog

Blootstelling aan vochtigheid zoals regen of hoge humiditeit, heeft risico tot het opzwellen van pellets en het verlies van de productintegriteit. Hierdoor worden ze onbruikbaar voor verbranding.

Vermijd contact met vocht door te werken met waterdichte verpakkingen en zorg voor een gecontroleerde opslagomgeving met lage luchtvochtigheid. Overweeg het gebruik van vochtabsorberende materialen in de opslagruimte.

(Hout)stof tot nadenken

Stofvorming is een veelvoorkomend probleem bij het verpakken en transport van pellets. Het verlies van product berokkent niet enkel economische schade. Het stof brengt ook gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Houtstof is namelijk brandbaar en schadelijk bij inademing.

Kies daarom voor een verpakkingsmachine met minimale stofontwikkeling en koppel stofafzuigingssystemen aan de stofafzuigpunten van de machine om de luchtkwaliteit en veiligheid te verbeteren. Door de stofvorming bij je houtpellets te reduceren, bescherm je niet alleen de gezondheid van je klanten en werknemers, maar ook je budget. Door te voorkomen dat je in een ATEX-zone moet installeren, bespaar je namelijk heel wat extra kosten.

Brandgevaar

Het brandrisico stijgt wanneer de opslagruimte niet voldoende geventileerd is en de temperatuur te hoog oploopt.

Door regelmatig de temperatuur te monitoren, kun je brandgevaar tijdig opsporen. Het is essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het installeren van een effectieve branddetectie- en brandblusinstallatie, om veilig te blijven.

Duurzaam verpakt

Duurzaamheid is een belangrijke motivatie om voor houtpellets te kiezen. De druk om milieuvriendelijker te werken neemt dan ook verder toe. Klanten verwachten dat de fabrikant kiest voor groene verpakkingsmaterialen die niet enkel de pellets goed beschermen, maar ook duurzaam en veilig zijn.

Kies voor een groene aanpak door recycleerbare of biologisch afbreekbare verpakkingen te gebruiken, zonder in te boeten op bescherming. Je werkt niet alleen kostenbesparend. Je verkleint ook je ecologische voetafdruk en werkt aan een positief imago.

Transport en logistiek

Het vervoer van houtpellets vereist sterke verpakkingen die de lading tijdens lange transporten beschermen. Het gewicht en volume van de verpakkingen moet optimaal zijn om transportkosten te minimaliseren.

Gebruik robuuste, maar lichte verpakkingen om zowel bescherming als kostenbesparingen te realiseren. Het is ook belangrijk om verpakkingen te ontwerpen die stapelbaar zijn en efficiënt gebruik maken van de opslagruimte.

Aanvoer en dosering

De ideale verpakkingslijn voor houtpellets

Je pellets gepakt en gezakt van A tot Z.

Pellets aanvoeren en wegen

Voor een efficiënte aanvoer en weging van je houtpellets, gebruik je het beste een gesloten systeem, zoals een opvoerband of bekerelevator. Dit gesloten systeem om pellets naar de verpakkingsmachine te transporteren minimaliseert stofontwikkeling in de ruimte.

Voor het wegen van de pellets is het gebruik van een bandweger aangeraden. Dit type weger is ideaal vanwege de lage densiteit van de pellets en minimaliseert schade aan het product.

Houtkorrels afvullen

Bij Maxpac kan je terecht voor diverse oplossingen om houtpellets te verpakken. We werken met verschillende premium verpakkingsmachines van onder andere de Italiaanse merken VAI en Concetti. Klanten kunnen zo kiezen tussen diverse verpakkingsmaterialen en kunnen bij ons terecht voor lage, medium en hoge capaciteitsbehoeften.

Houtpellets kunnen worden verpakt a.h.v. drie verschillende technologieën, afhankelijk van de locatie, markt en specifieke verpakkingseisen:

Technologie Toepassing
Vlakfolie Deze technologie is het meest gebruikelijk vanwege de eenvoud en betrouwbaarheid van de machines. Vlakfolie is relatief goedkoop en de technologie biedt een hoog recyclepercentage. Het nadeel is echter dat de flexibiliteit in verpakkingsformaten beperkt is.
Buisfolie Machines die gebruikmaken van buisfolie produceren vergelijkbare resultaten als vlakfoliemachines, maar bieden meer flexibiliteit en een hogere capaciteit. Ze kunnen een breed scala aan formaten aan en zijn geschikt voor grotere productievolumes. De kosten van het verpakkingsmateriaal zijn vergelijkbaar met die van vlakfolie, maar de machines zijn iets complexer en bijgevolg vaak duurder in onderhoud.
Papieren verpakkingen Voor bedrijven die een duurzame uitstraling zoeken, bestaan er oplossingen met openmondzakken. Deze technologie is momenteel de enige die papieren zakken kan verwerken. Hoewel papieren verpakkingen een aantrekkelijk milieuvriendelijk imago hebben, hebben ze een lagere capaciteit en een hogere kostprijs in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen.

Vlakfoliemachines

Bij vlakfoliemachines start men van een brede rol vlakfolie die via een vormschouder wordt getransformeerd tot buisfolie. De VFFS vlakfolie machines van VAI kunnen geleverd worden in capaciteiten van 360 tot 1.500 zakken per uur.

De dikte van vlakfolie is 20% dunner, wat resulteert in 20% minder aankoopkosten en 20% minder afval. PE is daarnaast sterk recycleerbaar, wat leidt tot een duurzame packaging oplossing.

Buisfoliemachines

Als je buisfolie verkiest voor je pellets, zit je goed met de FFS-E machines van Concetti.

Deze machines leveren een maximale doorvoer tot meer dan 2.000 zakken per uur, waardoor je kan rekenen op de hoogste verwerkingscapaciteit. Bovendien is polyethyleen (PE), het materiaal dat hierbij vaak gebruikt wordt, zeer recycleerbaar. Dit draagt dan weer bij aan een meer duurzame verpakkingsoplossing.

Vulmachines voor openmondzakken

Steeds vaker worden papieren openmond-zakken gebruikt voor houtpellets. Ook hier staat Concetti garant voor efficiënte vulmachines voor openmondzakken.

Transport en opslag

Pelletverpakkingen stapelen, zekeren en beschermen

Maxpac levert diverse machines die zorgen voor een veilig transport en opslag van je verpakte pellets.

Voor deze laatste fase zijn verschillende machinetypes van toepassing, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen.

Palletiseren met een robotarm is een budgetvriendelijke en eenvoudig te bedienen oplossing. Deze machine kan tot ongeveer 1.800 zakken per uur verwerken en is onderhoudsvriendelijk. Dit maakt het ideaal voor wie op zoek is naar een efficiënte, maar minder complexe oplossing.

Voor hogere capaciteiten zijn conventionele palletiseermachines de perfecte keuze. Deze machines kunnen meer dan 2.000 zakken per uur verwerken en zorgen voor het meest stabiele stapelresultaat. Hoewel ze een grotere voetafdruk hebben en complexer onderhoud vereisen, bieden ze het beste eindresultaat bij hoge capaciteitseisen.

Na het stapelen zijn er twee opties om de pallets te zekeren en te beschermen:

  • Rekhoesmachines bieden een hoge capaciteit, verbruiken folie duurzamer en zorgen voor een volledig waterdichte verpakking. Ze hebben minder slijtagegevoelige onderdelen, maar zijn wel de duurdere keuze.
  • Wikkelaars zijn een voordeliger alternatief met uitstekende zekerheid tijdens transport. Ze zorgen ook voor een waterdichte verpakking, al zijn hiervoor wel twee rollen folie nodig.
Vlakfolie Zakkenvulmachine (VFFS)

Vlakfolie Zakkenvulmachine (VFFS)

VAI

Vorm-, vul- en sluitmachines voor vlakfolie. Capaciteit mogelijk tot maar liefst 1.500 zakken per uur en een ruim weegbereik van 100 gram tot 50 kilogram.

Buisfolie Zakkenvulmachine (FFS)

Buisfolie Zakkenvulmachine (FFS)

Concetti

Machines om verpakking te vormen, vullen en te sluiten met volumes van 5 tot 50 kilogram. Geschikt voor goed stromende en moeilijk vloeiende producten.

Overleg met onze experts

Onze packaging specialisten staan klaar om je te helpen bij het ontwerp, installatie, opstart, onderhoud en optimalisatie van je verpakkingslijn.

Overleg vandaag nog vrijblijvend met onze experts. En hoe je morgen al meer betrouwbaarheid, efficiëntie en return haalt uit jouw packaging line.

Contacteer ons

Sales Manager

Alex Govaert